Druhé zápisky z cesty po Vietnamu - cesta do Ninh Binh a úvahy o módě

31. 08. 2015 9:16:19
Dnes jsme se přesunuli do Ninh Binh, přesněji do místa Tam Coc. Musím přiznat, že je to snad to nejkrásnější místo, jaké jsem kdy viděla. Nebo minimálně nejkrásnější ve Vietnamu.

Když jsme se tu dnes s mamkou procházely mezi vesnicemi a rýžovými poli, říkala jsem si: „Tohle je ten pravý Vietnam!“ Rybář z loďky nahazoval síť. Pasáček na kole hnal kolem stádo krav a jiná paní v kónickém kloboučku obdělávala rýži. Celému tomu ještě přidala na atmosféře mírná mlha. A ta zelená!! Naprosto unikátní odstín zelené barvy. Jsem šťastná, že jsme se rozhodli jet sem na víc dní. Je tu toho kolem tolik k vidění... Doufám, že si zítra půjčíme kola a pojedeme někam nazdařbůh krajinou. Vypadá to tu trošku jako Ha Long, ovšem místo moře jsou zelenající se rýžová pole a vzduch tu krásně voní. Zpívají ptáci a křičí děti z blízké školy, sem tam zatroubí skútr.

Cesta vlakem opět stála za to. Jen místo šíleného filmu pouštěli šílený hudební pořad. Chvílemi jsem jen civěla s otevřenou pusou a nechápala. Jejich hudební klipy jsou dlouhé, barevné, blikající, umělé a přeplácané a všichni zpívají tak trochu falešně. Sem tam byla hudba proložena módními tipy, což bylo také velmi komické. Odbarvená Asiatka navlečená do „evropské“ módy typu: o dvě čísla větší kostkovaná červená košile, kožená sukně a černý kožich...

Všichni si tu na módu celkem hodně potrpí. Nejzajímavější asi bylo pozorovat vietnamské slečny na pláži. Nalíčené, načesané, oblečené jako do divadla. V kloboucích a botách na podpatku. Nekoupou se, zato každých pět metrů fotí selfí. Asi úplně nejvíc mě překvapilo, když jsem zjistila, že ty hrozné boty, co u nás prodávají, skutečně samy nosí. Sice to vypadá, že si každou chvíli musí zákonitě zlomit nohu, ale překvapivě se tak neděje, dokonce jsou v nich schopné řídit všemožné dopravní prostředky.

Nejmodernější je tu pochopitelně evropský styl života a také už se to na místních značně projevuje. Nejvíc je to vidět hlavně ve velkých městech. Už dávno neplatí, že všechny Vietnamky jsou štíhlé. Skoro naopak. Všichni tu milují hranolky, cukr, cokoli smaženého, hamburgery, fast food. Co dodat... A pak člověk vidí obtloustlé slečny v žabkách a elegantním oblečení, jak běhají (zmateně pobíhají, nebo rychle chodí) v uších se sluchátky od nejnovějšího modelu iPhonu a v ruce iontový nápoj.

Tyto výjevy jsou tedy běžné hlavně v Hanoji. Ve vesnicích jsem nic takového neviděla. Tady děti stále jedí hlavně zeleninu a rýži a celé dny jezdí na kole.

ospalé nádraží v Ninh Binh

po příjezdu jsme měli obrovský hlad a tohle bylo zaručeně jedno z nejlepších jídel, co jsme tu ochutnali

velmi poklidná vesnička Tam Coc

místní rybář

paní nám vesele nabízela, že nás sveze :-) a skutečně, nebyl to vtip... zkrátka místní taxi

romantika na každém kroku

Autor: Veronika Janů | pondělí 31.8.2015 9:16 | karma článku: 18.16 | přečteno: 527x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 418 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 707
Jsem zdravotní laborantka, tato práce mě sice baví, ale daleko radši se věnuji focení. Velice toužím po tom stát se skutečnou fotografkou. Navštívila jsem spoustu zajímavých míst a ráda bych se s ostatními podělila o své postřehy ale hlavně o fotografie. Další mojí velkou láskou je dobré jídlo, ráda zkouším nové věci a nebojím se experimentovat. Mou další tvorbu můžete najít zde: http://www.flickr.com/photos/veronikajanu/ https://www.facebook.com/veronikajanu.photograpy http://www.veronikajanu.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...